Alella

Grups de whatsapp a Alella

Com podeu comprendre no podia marxar sense explicar-vos que la censura existeix a tots els nivells i fins i tot al del whatsapp del poble.

(article publicat a la Revista Alella Nº351

Son les 6 del matí del dia 6 de desembre del any 2017, i segueixo amb atenció i cap enveja els missatges, alguns èpics, dels milers de Alellencs que han marxat cap a Brussel·les a demanar la llibertat, la independència, i a fer el turista d’una manera diferent. Bé…no son milers, potser en son cent? Dos cents? Us ho diré al final de l’article quan hagi pogut anar al poble a comprar el pa i hagi pogut aparcar o no. Veient el pàrquing de Can Calderó tant reduït, deixar el teu cotxe a algun lloc és un termòmetre real, com la cua al forn de la plaça o la de Ca La Librada, de quanta gent ha marxat. Però tornem al meu neguit, que no és el viatge admirable de la tribu dels patriotes sinó més aviat el dels múltiples grups de whatsapp relacionats amb el poble als que estic apuntat per alguna raó o una altre i fan del meu mòbil, una espècie de màquina infecte que no para de xiular. (tornaré més tard també al grup anomenat “Alella va d’excursió”).

Estic apuntat al grup de Coordinadors de Barri, al Grup del Barri del Sistres, al de Alella Park, al de Mascoll, al de l’Escapista, al de la Coordinació Tupper Alella que va crear la Cati, i també al grup de paddle de Montgat nord, per molt que jo no jugui mai a paddle i pensi que aquest esport és la evolució optima de la tonteria i degeneració humana. Ara que hi penso, com és que hi soc jo en aquest grup?

Jo vaig crear el grup del Sistres, i seguint indicacions de la Kate, vam afegir cada un dels creadors dels grups als altres grups de Barri, el que va provocar de cop que estiguéssim més enllà de informats de tot el que succeïa al poble. La creació d’aquests grups fou molt ràpida i per una raó essencial: la impossibilitat de l’Ajuntament i de la policia local de Alella de fer front a l’onada de robatoris que es patien a les urbanitzacions, no pas per la seva ineficàcia, que no ho són, sinó més aviat per que el municipi té una quantitat infecte de carrers, va fer que els veïns s’organitzessin i es vigilessin les cases uns als altres, i perquè no, es vigilessin entre ells. Els grups de whatsapp proporcionaven informacions precioses i moltes vegades vam haver d’intervenir per evitar mals majors. (menció especial el missatge: “quien es ese, hombre, Paco (paco es un nom inventat), que entra en tu casa cada dia a las diez cuando tu ya no estas y tu mujer le abre” i “com no apaguis la Gainor Ya! Vindré i et cremaré la casa”. Aviat el nostre alcalde i va ficar cullerada (com sempre: té el do de la ubiqüitat digital…), però val a dir que durant el temps que van durar híper-activats, se’m va passar per el cap que podrien ser una gran llavor per muntar un grupuscle independent per presentar-se a les eleccions. La vida del whatsapp d’Alella és intensa, com la del facebook que us comentava la darrera vegada. Així com les forces polítiques proven de bombardejar-nos comunicant via facebook, nosaltres hem estat capaços de entortolligar-nos via aquesta aplicació, i desde abans de la revolució dels somriures, tenim un poble articulat on moltíssima gent segueix un dia a dia paral·lel via missatge curt. Però de tots els grups que s’han creat, potser el més vertebrador ha estat el del Coordinació Tupper. Amb aquest grup es va coordinar tot el moviment de referendum durant l’1 d’Octubre i després ha servit per donar naixença al altres de component polític, ja sigui el de “Alella va de Excursió” una manera solapada de controlar l’activitat desde tercers, com algun altre creat per la plataforma baixeta de C’s del poble que no va arribar enlloc.

El Whatsapp a Alella vertebra, si, però em faig una pregunta. El whatsapp i el Facebook trenquen? És a dir, estem creant dues Alellas. Què passa si no tinc whatsapp, Viper, Facebook, o qualsevol d’aquestes porqueries? Es a dir, vivim una Alella de dues velocitats on una es molt pendent de l’altre i l’Altre no en sap rès. Com més hi penso més crec que hauríem de trobar una manera de integrar les diferents realitats. Posem per cas Els Fets d’Octubre: sense connexió 2.0 i amb la possibilitat real d’una agressió desmesurada per part de les forces policials espanyoles, sense connexió o grup de whatsapp, estaves venut. És veritat que les diferents forces polítiques i actors d’Alella van fer la seva tasca, però, no és aquest el cas; parlo de comunicació, i en aquests cas de grups de whatsapps que en el seu inici van ser fortament criticats per part de l’ajuntament i sobretot per el nostre alcalde. Suposo que l’absència del seu control incomoda tant al consistori que la única manera de lluitar-ho ha estat integrant-se a ells per dominar la informació, i fins i tot creant-ne de nous amb persones afines per controlar i dirigir i perquè no, fer-ne part de l’autobombo municipal al que estem acostumats.

Útils o no, els grups de whatsapp que regeixen una realitat consistent i que dirigeixen en poca o gran mesura algunes de les derives del nostre poble, son també un element real per dirigir, informar i perquè no contra informar els ciutadans d’alella.

A diferencia però del meu article anterior, aquests grups de whatsapp si que son més permeables a tothom, son relativament més anònims i molt més treballosos o complicats de controlar per aquest govern en majoria absoluta que emparant-se en el “fet nacional” ha enviat al carrer fins i tot al darrer “intrús” que els quedava al govern. Però això ja és una altre historia…. una historia però mancada de tota sensibilitat, plena de maquiavel·lisme y sobretot absent de cap emoció: una mica com el govern d’Esquerra republicana del nostre poble que embolcallat en lo fàcil del instagram comença a recordar a una altre cosa ben diferent. Com podeu comprendre no podia marxar sense explicar-vos que la censura existeix a tots els nivells i fins i tot al del whatsapp del poble.IMG_5446

1 comment on “Grups de whatsapp a Alella

 1. Mercè M

  Realitat paral.lela i difusa. Tribus diferents a Whatsapp, a Facebook, Twitter…
  A Gent d’Alella en tenim tres de grup s oberts:
  1. Gent d’Alella sobre el poble i l’ajuntament.
  2. Lúdic I Festiu, como su.nombre indica….
  3′ Reflexió política (procés, politics empressonats, etc…)
  I a Facebook tenim també pàgina general I.una sobre Seguretat q l’estan petant.

  Me gusta

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: